Pyhän Marian seurakunta
Kirkko

KIRKKO

Kirkkotaide
Lasimaalaukset

Kirkkotaide
Ristintien asemat

Kirkkotaide
Neitsyt Maria

Historia

Etusivulle

Katolinen Pyhän Marian kirkko


Pyhän Marian kirkko rakennettiin Helsingin toisena katolisena seurakuntakirkkona arkkitehti Kaj Saleniuksen piirustusten mukaan ja vihittiin käyttöön 6.12.1954. Kirkossa on tilaa 300 henkilölle, istumapaikkoja on 150.

Kun katolilainen tulee kirkkoon, hän kastaa sormensa sisäoven vieressä olevaan vihkivesiastiaan ja tekee ristinmerkin Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Sitten alttariin päin kääntyneenä hän osoittaa kunniaa Kristukselle notkistaen polvensa ja siirtyy penkkiin, jonne hän polvistuu rukoilemaan tai istuutuu hiljentymään.
 

Kuori

Kirkon kuorissa oli alkuvaiheessa vain yksi alttari, se joka nyt vielä on seinää vasten. Sen päällä on tabernaakkeli eli kaappi, jossa säilytetään pyhitettyä ehtoollisleipää vietäväksi sairaille tai jaettavaksi niille, jotka jostakin muusta syystä eivät voi osallistua seurakunnan messunviettoon.

Kirkon uskon mukaan ylösnoussut ja kirkastunut Kristus on läsnä leivässä ja viinissä, joiden ylle pappi Kristuksen nimessä on lausunut hänen sanansa: "Tämä on minun ruumiini" ja "Tämä on minun vereni".
Sen kunniaksi palaa aina kynttilä alttarin vieressä ja kirkkoon astutaessa notkistetaan polvi.
 

Pääalttari

Toinen alttari kuorin keskellä on pääalttari. Sen äärellä toimitetaan joka päivä pyhä messu. Pappi seisoo alttarin takana kasvot kansaan päin.
Alttarin alla on pyhän Birgitan ja hänen tyttärensä, pyhän Katariinan, pyhäinjäännöksiä. Messun alkuosassa luetaan oikealla olevasta lukupulpetista Raamatun lukukappaleet ja pidetään saarna.

Alttariseinällä on saksalaisen taiteilijan, Claus Kilianin, luonnostelema luonnonkivimosaiikki vuodelta 1985. Ristiinnaulitun Kristuksen pitkät levitetyt kädet jakavat pelastuksen kaikille, jotka tulevat hänen luokseen.
Hänen ympärillään on neljän evankelistan kuvat: enkeli on perinteisesti Matteus, kotka Johannes, leijona Markus ja härkä Luukas (vrt. Ilm. 4:7). Mosaiikin yläosa kuvaa helluntaitapahtumaa, kirkon syntymää Pyhän Hengen vuodatuksesta.
 

Kastekappeli

Kuorin vieressä on kastekappeli kastemaljoineen ja pääsiäiskynttilöineen. Kastettu lapsi tai aikuinen saa kastekynttilän, joka sytytetään pääsiäiskynttilästä merkiksi siitä, että hän on tullut osalliseksi Kristuksen kirkkaudesta ja saa vaeltaa uskon valossa.
 

Kirkkosali

Kirkko on omistettu Neitsyt Marialle. Seinillä kuorin vieressä on kuvattu oikealla puolella Marian kuolonuneen nukkuminen. Apokryfikirjojen välittämän perimätiedon mukaan Maria otettiin kuolemansa jälkeen taivaaseen.
Kirkko viettää tätä Marian juhlaa vanhastaan elokuun 15. päivänä. Se on myös tämän kirkon taivaallisen suojelijan päivä.

Vasemmalla puolella Maria on kuvattu taivaassa uutena Eevana, kruunattuna ja tähtien ympäröimänä (vrt. Ilm. 12:1). Kaikki sukupolvet kunnioittavat Herran nöyrää palvelijatarta autuaana taivaassa.

Kirkon uskon mukaan ihmisen täydelliseen autuuteen kuuluu myös hänen ruumiinsa. Kirkko uskoo, että Maria on tullut osalliseksi tästä autuuden täyteydestä taivaassa.

Nämä opaalimaalaukset kuten myös kastemalja, ikkunamaalaukset, ristintien taulut ja Marian patsas ovat hollantilaisen taiteilijan Lou Manchen töitä 1950-luvulta. 


Rippituolit, urut ja kellot

Kirkon takaosan toisella puolella ovat rippipaikat eli rippituolit.
Mekaaniset urut parvella ovat tukholmalaisen Richard Jacobyn rakentamat 1965. Niissä on seitsemäntoista rekisteriä, kaksi manuaalia ja jalkio.
Tornissa on kolme kelloa, joita soitetaan sunnuntaisin ennen messua ja erityistilaisuuksissa.


Kristoforos

Kirkon eteisessä, ulko-oven vieressä, on maalaus Kristoforoksesta, joka kantaa Kristusta harteillaan.

Pyhän Marian kirkko
Kirkon pääalttari
Kirkon kastekappeli
Kirkkosali
© Pyhän Marian seurakunta

(30.9.2005)